Lykketrold

Lykketroldens historie

Thomas Dam

Der er løbet meget vand gennem Limfjorden siden fiskersønnen og skaberen af Lykketrolden, Thomas Dam, snittede sin første trold i træ i 1930’erne. Lykketrolden var en gave til hans datter og designet ud fra eget spejlbillede. Dam-familien var meget fattig og de ting, som Thomas Dam skar ud i træ, var familiens eneste indkomst ved siden af fiskeriet. Ingen havde på det tidspunkt forestillet sig, at disse små væsner ville blive verdensberømte. Folk omkring familien var begejstrede for trolden, og Thomas Dam begyndte at snitte flere trolde. Det udviklede sig stille og roligt til, at hele familien lavede Lykketrolde. Det var hårdt arbejde, men salget gik godt, og det gav nok til at brødføde familien.

Efterspørgslen blev efterhånden så stor, at familien investerede i en maskine, som kunne fremstille Lykketrolden i naturgummi. Den blev fyldt med træspåner, håret var syet sammen af små stykker af fåreskind, og tøjet blev syet direkte på Lykketroldene. Snart blev baggårdsbygningerne for små, og Dam-familien byggede en fabrik. Salget voksede støt i 60´erne, og tusinder af Lykketrolde rejste ud i den store verden. Som salget steg, var det nødvendigt med en mere moderne produktionsmetode. Derfor blev en ny form for plastik anvendt for at kunne producere troldene på maskine. Materialet havde den fordel, at det holdt længere end naturgummi. Resten af produktionen af Lykketroldene var stadig håndlavet, hvilket sikrede den bedste kvalitet, og at hver Lykketrold var noget helt særligt. Lykketrolden blev med tiden sat i masseproduktion, og i 1962 kom Lykketrolden på USA’s største legetøjsmesse, hvor den året efter blev kåret som årets legetøj. Siden blev der solgt millioner af eksemplarer over hele verden – først i 1960’erne og igen i 1990’erne.

Udover at være et stykke legetøj, får Lykketrolden et statussymbol som lykkebringer. Lykketrolden var med da den første kvindelige pilot, Betty Miller, krydsede Stillehavet. Betty Miller blev efterfølgende inviteret til at møde den daværende præsident J.F. Kennedy, og han spurgte hende: “Var det ikke frygtelig ensomt at flyve så langt?”. Til det svarede Betty Miller: “Nej, for jeg havde jo min lykketrold, Dammit med”.

I 2012 købte DreamWorks rettighederne til Lykketrolden og kommer i 2016 med en animationsfilm i stil med “Shrek”, der på produktionssiden alene koster + 150 mio. dollars samt et lignende beløb til markedsføring.

Siden starten af troldeeventyret, er der mange, der har prøvet at kopiere Lykketroldene, men der er kun én original – Dam-trolden fra Gjøl, i Nordjylland.

Læs mere om Lykketrolden

Bliv sponsor